20 Eki Çocuklarda Ortodonti
Çocuk ortodonti dalının amacı; gelecekte çocuklarınızda oluşabilecek ortodontik sorunların önüne geçmek, basit tedavilerle dişlerin olması gereken sağlığına ve estetik görünümüne kavuşmasını sağlamaktır. Çocuklarda erken yaşlarda düzenli kontroller ile ortaya çıkacak ortodontik bozukluklar büyük oranda engellenecektir.
Ortodontide İlk Muayene
Çocuklar 7 yaşından itibaren ağız, diş ve çene gelişiminin takibi açısından bir ortodonti uzmanı tarafından muayene edilmelidir. Parmak emme, ağız solunumu, uzun süreli emzik kullanımı, bebek yutkunmasının devamlılığı gibi küçük yaşlarda görülen alışkanlıkların tespiti ve tedavisi için uzman bakış açısı şarttır.
Çocuk Ortodonti Tedavisi Neden Yapılır?
Çocuk ortodonti tedavisi, çocuklarınızın çene gelişimine yardımcı olarak dişlerin doğru pozisyonlarda olmasını, çapraşık olanların düzeltilmesini, ağız ve çene sağlığının korunmasını sağlamak için yapılır. 6 – 8 yaşlarında çıkmaya başlayan kalıcı dişlerin ileride sahip olabileceği bozuklukların tespiti ve önlenmesi için çocuk ortodonti müdahaleleri gerçekleştirilir. Amaç; çocuklarınıza yaşam boyu güzel bir gülüş armağan etmektir. Bu nedenle çocuklarınızda göreceğiniz:
-Çapraşıklık, yanlış konumlanmış veya sürmemiş dişler
-Aşırı ilerde veya geride konumlanmış çene
-Yanak ısırma ve dudak ısırma ile parmak emme ve tırnak yeme
-Önde konumlanmış dişler
-Alt ve üst dişlerin temas etmemesi veya anormal bir şekilde kapanması
-Dengeli olmayan yüz görünümü
-Süt dişlerinin erken veya geç kayıpları
-Ağızdan solunum gibi durumlarda acilen Çocuk Ortodonti tedavisi için diş hekimine gitmeniz gerekmektedir.
Çocuk Ortodonti Nasıl Yapılır? Tedavi Aşamaları
Çocuk ortodonti tedavi aşamaları ilk olarak erken teşhis ile başlar. Çocuk ortodonti tedavisi daimi dişler sürdükten sonra yapılmaktadır. En geç 11 – 12 yaşlarında başlaması önerilen tedavide ilk muayene ile yol haritası çizilir. Çocuk ortodonti için diş hekimleri çocuklarınızın diş, çene ve yüzlerinde oluşabilecek bozuklukları izler ve sizleri yönlendirir.
Çocuk Ortodonti tedavisinde:
-Düzenli kontroller
-Dişlerin sürmesi ile ilgili kontroller
-Çürük dişlerin tedavisi
-Gerekli süt dişlerinin çekilmesi
-Çene genişletici damaklıklar
-Sabit ve hareketli apareyler
-Diş teli tedavisi gibi aşamalar izlenebilir. Tedavi yöntemleri çocukların diş yapılarına ve var olan problemlerine göre değişebilir.
Çocuk Ortodonti Tedavisinin Avantajları
Çocuk ortodonti tedavisi ile erken yaşlarda çocuklarınızın diş ve çene yapılarındaki sorunlar ortaya çıkarılırken düzenli bir tedavi akışıyla birlikte sağlıklı gülümsemelere sahip olmaları sağlanır. Ayrıca:
-Parmak emme, uzun soluklu biberon veya emzik kullanımı, dil itimi, ağız solunumu gibi kötü alışkanlıkların sebep olduğu kemiksel ve dişsel sorunların önüne geçilir.
-Çocuk ortodonti ile dar ve geride kalmış üst çene kemiklerine yer açılır.
-Çocuk ortodonti ile çocuklarınızın çenesi ve dişleri sağlıklı ve düzgün bir konumda büyür.
-Çocuk ortodonti, fiziksel görünümünü iyileştirir ve özgüvenini arttırır.
-Üst solunum yolları rahatsızlıklarının oluşmasını engeller.
-Üst ön dişlerin yanlış konumlanmasından meydana gelebilecek travmaların önüne geçer.
-Çocuk ortodonti diş kırıklarını ve kayıplarını engeller.
Çocuk ortodonti tedavisi kaç yaşında başlamalı?
7 – 9 yaşlarında yapılacak ilk muayene ile çocuğun herhangi bir diş ya da çene problemi olup olmadığı tespit edilmelidir. En geç 11 – 12 yaşlarında çocuk ortodonti tedavisine başlanmalıdır. Ortodontik tedavide yaş sınırı olmasa da yaşa göre tedavi planlaması ve süresi değişeceği için erken yaşta tedavi olmak her zaman avantajlı olacaktır.
Çocuk ortodonti tedavi süresi nedir?
Çocuk ortodonti tedavi süresi; kişinin yaşına, problemin şiddetine ve uygulanacak tedavi yöntemine göre değişebilir. Düzenli muayeneye gelen, braketlerini ve tellerini sık sık kurmayan, ağız bakımına dikkat eden çocuklarda minimum sürede tedavi tamamlanmaktadır. Ortalama tedavi süresi 1 – 2.5 yıl arasında değişmektedir.
Çocuk ortodontisinde diş telleri çürük yapar mı?
Çocuk ortodonti tedavisi sırasında takılan teller, dişleri kesinlikle çürütmez. Braketlerin yapıştırıldığı alanlar bakterilerden etkilenmediği için çürümez ancak braketlerin etrafı çürüme riski taşır. Ağız temizliği doktor önerisine göre yapılan çocuklarda çürüklere rastlanmaz.
Çocuk ortodontisi ağrılı bir işlem mi?
Çocuk ortodonti tedavisinde uygulama seansları ağrısızdır. Ancak, teller ilk takıldığında yanaklarda yaralar oluşabilir. Bu yaralar 1 hafta içerisinde kendiliğinden geçer ve genellikle tekrar oluşmaz. İlk seansta verilen batmaları engelleyen özel mum sayesinde telin acıttığı bölgelerdeki acı giderilebilir.
Diş teli takıldıktan sonra çocuklar nasıl beslenmeli?
Diş teli takılan çocuklar kola, soda gibi asitli içeceklerden; sakız, lokum gibi yapışkan yiyeceklerden; elma ve armut gibi sert meyvelerden uzak durmalıdırlar. Tost, hamburger, sandviç, pizza, et gibi yiyecekleri ısırarak değil, küçük parçalara bölerek tüketmeliler.