Gülüş Tasarımı - Ataşehir Diş Hekimi Dr. Özge KARAPUNAR I Gülüş Tasarımı I Diş Beyazlatma I implant I Ortodonti I Diş estetiği Randevu için 0216 576 79 74 - 0532 584 79 74
Ataşehir Diş Hekimi Dr. Özge KARAPUNAR I Gülüş Tasarımı I Diş Beyazlatma I implant I Ortodonti I Diş estetiği Randevu için 0216 576 79 74 - 0532 584 79 74
Özel Ataşehir Diş Kliniği Diş Hekimi Dr. Özge KARAPUNAR Randevu için: 0216 576 79 74
781
post-template-default,single,single-post,postid-781,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive

Gülüş Tasarımı

Gülüş Tasarımı

Gülüş tasarımı kişinin gülüşünü zirkon kaplamalar, bonding, beyazlatma, diş eti operasyonları, köprüler, diş boyu ayarlaması ve dudak şekillendirmeleri gibi tekniklerle istenilen duruma getirilmesidir. Gülüş tasarımı yapılan kişinin diş etleri normal görüntüsüne kavuşur, dişlerin renkleri, çatlak ve kırıkları düzeltilir, dişlerin kapanışı düzeltilerek kasların normal haline dönmesi sağlanır. Gülüş tasarımı doktor tarafından yüzün yapısı, ten rengi, dişler ve dudaklar gibi her detay incelenerek yapılır. Ağız sağlığında olan sorunlar birkaç seansta düzeltilerek başarılı bir çalışma ortaya konulabilir. Gülüş tasarımında dişlerin ve diş etlerinin uyum içinde olması oldukça önemlidir. Bunların gülüş sırasında belli oranda görünmesi en ideal durumdur.

Kadınlarda ön iki dişin biraz daha uzun olması, erkeklerin dişlerinin homojen dağılması, dişlerle yanakların desteğinin sağlanmasıyla daha estetik ve daha sağlıklı dişlere sahip olunabilir. Bilgisayar destekli olan gülüş programları sayesinde öncesinde herhangi bir işlem yapılmadan, uygulama sonrasında gülüşünüzün yüzünüzle nasıl bir uyum içinde olduğunu tahmini olarak görebilirsiniz. Doğru yapılacak bir gülüş tasarımı doktor ve hasta tarafından alınacak ortak kararlarla belirlenir.

Gülüş tasarımı hangi tedavileri içermektedir?

Diş beyazlatma
Pembe estetik
Zirkonyum ya da porselen kaplamalar
Bonding
Ortodontik tedaviler
Lamina porselenler
Dudak konturlarının şekillendirilmesi
İmplant

Gülüş tasarımı hangi sorunları ortadan kaldırır?

Diş renginde olan sorunlar
Diş etlerindeki şekilsizlikler
Dişlerin dizilişindeki bozukluklar
Dişlerin arasındaki düzensiz boşluklar
Kaybedilmiş dişler
Yüzdeki şekil deformasyonları
Diş boylarında olan uyumsuzluklar
Kırık ve çatlak diş yapıları

Gülüş tasarımındaki tedavi süreci nasıldır?

Gülüş tasarımı kişinin tercihleri dikkate alınarak yapılacak işleme bağlı olarak uzun bir döneme yayılabileceği gibi, daha kısa sürede tamamlanabilir. Uygulanan ilk aşamada kişinin kendi ağız yapısı ve diş sağlığı hakkında bilgilendirilmesiyle başlar. Kişinin o güne kadar farkında olmadığı ya da olduğu her şey değerlendirilerek bilgilendirilme yapılır. Dişlerde olan kapanış sorunları ya da diş eti problemlerinin ileride neden olacağı ciddi sorunlar ele alınır. Bunlar ele alınarak, doğru bir planlama yapılıp hem arzu edilen görünüm, hem de iyileştirme için bir tedavi planı yapılır. Kişideki sorunlar sadece diş ve diş etlerini kapsıyorsa, birkaç haftada sonuçlar alınır. Eğer ortodontik tedavi ya da operasyon gerekiyorsa, bunların tamamlanması 6 aydan daha fazla zaman alabilir.

Mouck-up çalışma nedir?

Gülüş tarsımı çalışmaları öncesinde nasıl bir sonuç elde edeceğimizi bize gösteren taslak çalışmasıdır.Gülüş tasarımı düşündüğümüz hastamızdan önce alt-üst çene ölçüleri alınır. Ölçüler teknisyen tarafından alçı hale getirilir ve üzerinde mumdan dişler tasarlanır. Ölçü üzerinde tasarlanan diş şekilleri hekim tarafından ağza uygulanır ve hekim gözüyle ilaveler v çıkartmalar yapılıp son hastanın beğeneceği son hale getirilir. Hasta tarafından beğenilen dişler geçici olarak hasta ağzında bile kalabilir. Bu safhada yüz, dudak alt-üst dişlerin birbirine uyumları, renk ,dişin boyları ve diş eti gibi tüm detaylar ayrıntısı ile incelenir. Eğer tüm unsurlara bakılıp her şey ideal ölçüde yorumlanırsa yapılması gereken cerrahi , dolgu, diş kesimi işlemlerine geçilir. Tedavi sonunda elde edilen estetik görüntü ile mouck-up sonucu elde edilen taslak görüntü birbirine çok yakındır.

Gülüş tasarımı erkekler ve kadınlar için farklı mı olur?
Gülüş tasarımı yapılacak olan kişinin cinsiyeti oldukça önemlidir. Çünkü erkeklerin gülüş formu kare ya da dikdörtgen, kadınların gülüş formu ise yuvarlak ya da oval olur.

Gülüş tasarımı yapılırken dikkat edilecek kriterler nelerdir?
Yaş

Yaşın ilerlemesiyle birlikte dişlerde aşınmalar oluşur. Üst dudağın kaslarında gevşeme, alt dudağı kaslarında yerçekimi etkisiyle aşağıya sarkma meydana gelir. Bu sayede üst çenede bulunan dişlerin görünürlüğü azalırken, alt çenede olan dişlerin görünürlüğü artar. Yapılan ideal tasarım ve şekillendirme sayesinde hastanın tekrar genç ve çekici bir gülüşe sahip olması sağlanır.

Cinsiyet

Kadınlarda ve erkeklerde diş yapıları farklıdır. Kadınlarda diş köşeleri yumuşak bir kavisle belirlenirken, erkeklerde dişlerin yapısı köşeli ve daha belirgindir. Kadınlarda gülme hattı alt dudağa paralel bir kavisle belirlenirken, erkeklerdeki gülme hattı daha düz olur. Kadınların öndeki iki dişi daha uzun olurken, erkeklerde bunların uzunluk farkları daha az olur.

Yüz hatları

Kişilerde yüz hatları ve dişlerin formu arasında belli bir ilişki olmalıdır. Kişilerin ideal diş şekilleri yüz hatlarının görünümünde saklıdır. Yuvarlak yüz hatlarına sahip olan bir kişiye köşeli bir diş yapmak, görünümünün genel ahengini bozacaktır. Bu sayede kişide yapay bir gülüş elde edilecektir.

Diş etlerinin konturu ve şekli

Gülüş sırasında gözle görünen diş eti seviyesi oldukça önemlidir. Bunun seviyesi gülüşe bir anlam kazandırmaktadır. Diş etlerinin fazla oranda görünmesi kişinin çekiciliğini ve güzelliğini azaltarak etki edecek, az oranda görünen diş etleri ise gülüşte yapaylık sağlayacaktır. En ideal diş eti seviyesi üst dudak çizgisine paralel bir temasta olmasıdır. Unutulmaması gereken şey pembe estetiğin beyaz estetik kadar önemli olduğudur.

Dudaklar

Dudakların kalınlığı, şekli, köşelerinin simetrisi, dudakların dişlerle uyumu en güzel gülüş estetiğinin yaratılmasına yardımcı olur. Gülüş sırasında alt dudakta meydana gelen kavis üst dişleri takip etmelidir. Ayrıca gülüş sırasında iki dudak arasındaki mesafeyle dişlerin boyutları uyum içinde olmalıdır.

Dişlerin özellikleri ve yerleşimi

Dişlerin yerleşimi ve özellikleri değişik açılardan incelenmelidir. Bunlar;

Dikey simetri: Alın ortasından, burun ucu ve çene ucundan geçen dikey çizgi alt ve üst dişlerin birinci keserlerinin arasından geçmelidir. Bu çizginin her iki tarafındaki dişlerin birbirine simetrisi estettik bir gülüş için oldukça önemlidir.
Yatay paralellik: Göz bebeklerinin tam ortasından geçen çizgiyle keserlerin uçlarından geçecek düz çizgi birbiriyle paralel olmalıdır. Bu olmadığı takdirde ağızda eğrilik meydana gelir.
Gülüş hattı: Kişilerin neşeli, çekici ve genç bir gülüşe sahip olması için üst ön dişlerin kesici uçlarını birleştiren çizgiyle alt dudağın gülüş esnasında olan hattı birbirini takip etmelidir.
Dişlerin oranları: Estetik bir gülüş elde edebilmek için önden arkaya doğru dişlerin görünümü belli oranda azalmalıdır. Bunun matematiksel oranı 0,618 olmalıdır. Bu altın oran olarak kabul edilir. Doğada ve canlılarda olan ahenk bu altın orana göre dengelenir. Bu yüzden dişlerde buna uyum sağlamalıdır.
Embraşurlar: Bunlar komşu dişlerin uçları arasında olan üçgenimsi boşlukları ifade eder. Kişide genç bir gülüş sağlayabilmek için bu ebraşurlara ihtiyaç vardır. Yaşı ilerleyen kişilerde dişlerin aşınması yüzünden Embraşurlar yok olur. Bunlar gülüşün tasarımı sırasında yeniden tasarlanarak, genç bir gülüş elde edilir.
Renk: Dişlerin doğal bir görünümde olması için her bölgesinin aynı renkte olmaması gerekir. Dişler ne kadar beyaz olsa da, diş etine yakın olan kısımları daha sarımsı olur, uç kısımlar ise daha grimsi ve şeffaf yapıda olur. Dişlerin orta bölümleri ise dişin doygun rengini gösterir. Doğal görünümü sağlayabilmek için, gülüş tasarımı sırasında bazı renk oyunları yapılarak şeffaf bölgeler oluşturulmalıdır.

Gülüş tasarımı yapılırken dişlerin ve diş etlerinin durumu, konumu, dişlerin formu, birbiriyle oranı ve renkleri değerlendirilmelidir. Bu değerlendirmeler sırasında kişilerin yüz oranları, yaşı, cinsiyet, ten renkleri ve en önemlisi bu işlemden beklentileri mutlaka değerlendirme içinde olmalıdır. Güzel ve genç bir gülüş yaratabilmek dudaklar ve dişlerin uyumu, diş etleri ve yüz oranlarının uyumu sayesinde gerçekleştirilebilir. Dişlerde gülüşü olumsuz olarak etkileyecek çapraşıklıklar, dişler arasındaki aralıklar ile renklenmeler laminate veneer restorasyonları, diş beyazlatma işlemi, tam seramik restorasyonlar ve ortodontik tedaviyle çözümlenmektedir.

Gülme sırasında diş etlerinin fazla görünmesi, diş etlerinde asimetri olması ya da diş eti çekilmesi olması halinde gülüş bundan olumsuz etkilenir. Bu durumda hastalara çeşitli diş eti ameliyatları uygulanabilir. Bu ameliyatlar arasında gingivoplasti ve gingivektomi gibi işlemler yer alır. Hem dişlere, hem de diş etlerine yapılan çeşitli uygulamalar nedeniyle kişinin yüzü ve karakteriyle uyumlu olan, kendine yakışan bir gülüş dizaynına sahip olunmaktadır. Kişinin gülüşü hem görüntüsüne etki etmekte, hem de psikolojik olarak kendisini iyi hissetmesine yardımcı olmaktadır.