11 Eki Röntgen
Panoramik röntgen;
Tüm dişlerin, çenelerin, dişler ve çenelerdeki bir çok problemin tek bir filmde görülmesini sağlayan röntgen filmidir.
Panaromik röntgen ne zaman gereklidir?
Panoramik röntgen filmleri, tedavi planlamasının daha hızlı ve eksiksiz biçimde yapılmasına yardımcı röntgen filmleridir. Panoramik röntgene, çene ve dişlerde gözle görülemeyen kist, çürük ve tümör gibi oluşumların teşhisinde ihtiyaç duyulur.
Çene ve dişlerle ilgili cerrahi müdahalelerden önce hekimin görmesi gereken bir röntgendir. Çünkü bu röntgenler tedavi yapılacak alanı geniş bir biçimde gösterir ve operasyonun başarısını arttırır.
Panaromik röntgen neden tercih edilir?
Panaromik röntgen çenelerdeki kist, diş çürüğü ve tümör oluşumlarıyla ilgili erken teşhis imkanı sağlar. Tüm dişlerin görüntüsü tek bir röntgen filmi üzerinde görülebilir. Dünyada yaygın olan bu uygulama ülkemizde de zamanla daha da yaygınlaşacaktır.
Kaç çeşit diş röntgeni çekilebilir?
Esas olarak ağız içi ve ağız dışından olmak üzere iki çeşit diş röntgeni çekilebilir. Ağız dışından çekilen röntgenlerde film ağız dışına yerleştirilirken, ağız içinden çekilen Röntgenlerde film ağız içine yerleştirilir. Genel olarak ağız içine yerleştirilen filmler birkaç diş ve çevre dokular izlenebilirken, ağız dışına yerleştirilen filmlerle çene kemiklerini de içine alan daha geniş bir alan izlenmektedir.
İmplant uygulaması yapılmadan önce bir tedavi planı yapılmalı ve ağız için en uygun yöntem belirlenmelidir. Bu amaçla ağızdaki çekilmiş diş boşluklarının durumu, o bölgedeki kemik yüksekliği ve genişliği büyük önem taşır. Aynı zamanda mevcut dişlerin sağlığı ve ne kadar süre ile kullanılabilir olduğu da büyük önem taşır. Çünkü uygulamanızı yaptırdıktan kısa bir süre sonra azda mevcut dişleriniz de sorun ortaya çıkması sizin yaptıklarınız tedavinin bozulmasına neden olabilir.
İmplant yeni bu aşamada büyük önem taşır. Çekilmiş diş boşluklarında herhangi bir kist veya kök olup olmadığı önemlidir. Çoğu zaman çekilmiş işlerin yerinde çekim sırasında kökler kistler olduğunu biliyoruz. Kendi ile tespit edilen bu SORUNLAR en uygun şekilde ortadan kaldırıldıktan sonra uygulaması yapılabilmektedir. İmplant tedavisi öncesi yapılan değerlendirmelerden bir tanesi de tomografi görüntüsüdür. Ağızdan alınan tomografi sayesinde kemiğin üç boyutlu görüntüsü ölçülebilir. Ağızdaki kemik ile uygulanacak implantların çapı ve boyu ayarlanır. Operasyon öncesinde alınan tomografi adeta hekimin karanlıkta önüne aydınlatan bir el feneri gibidir. Tedavi öncesi hangi bölgede ne kadar kemik olduğu ve hatta bu kimin yoğunluğu ile ilgili bilgi veren tomografiler sürprizleri ortadan kaldırır.
İmplant uygulaması yapılacak bölgede detaylı bir inceleme yapılarak operasyon sırasında kullanılacakları hesaplanır ve hazır tutulur. Bunun ötesinde tomografi yardımı ile azdaki mevcut durumu hatta kanal tedavisi ile durumu rahatlıkla görülebilir. Kullanım ömrü uzun olmayan işler var ise onlara gerekli tedavi veya çekim işlemi yapılması uzun dönemde kullanacağınız üzerine protez veya iş kaplamalarının size sorun çıkarmadan hizmet etmesi için.
İmplant uygulaması planlamayı düşündüğü anda Ekim 1 panoramik rahatken ile ön inceleme yapar. Ağızda yapılan ile de kritik olduğu durumlarda mutlaka tomografi görüntüsü. Tomografi görüntüleme merkezilerinde çekilebilen bir filmdir. Gitmeden önce tomografi merkezinden randevu alıp haber verilerek gidildiğinde bekleme süresi kısa olacak ve filmini size kısa süre içerisinde teslim edilecektir. Cd ortamında olarak verilen bir hekim tarafından ayrıntılı bir inceleme yapılır ve size sağlıklı bir implant planlaması için büyük oranda yardımcı olur.